Wetenschap & Techniek

kwtoOnze school heeft 1000 euro subsidie gekregen van het Kenniscentrum Wetenschap & TechnologieOost (KWTO). We gaan dit geld gebruiken voor onze leerlijn “Programmeren” in combinatie met Robotica.

Hoe zal de verduurzamingspremie van € 1000,- worden ingezet?

De premie zal worden ingezet voor aanschaf van robotten:Bee-bot, mBot & Sparki en de Raspberry Pi3 minicomputer.

Er wordt een leerlijn programmeren opgezet voor de groepen 1 t/m 8. De lessen die de kinderen volgen zijn te vinden op codingkids.nl

Het doel is om de kinderen de basisbeginselen van het programmeren te leren. Problemen leren oplossen door ze in kleine stukjes op te delen.

De kinderen leren wat lussen, lijsten, variabelen en functies zijn en kunnen de kennis toepassen door een Robot of een LED lampje te programmeren.

Op de Raspberry Pi zal vooral Python gebruikt worden in combinatie met sensoren en LED lampjes op een breadboard.

Ook het bekende spel Minecraft zit op de Rasbperry Pi, de kinderen gaan met Python een verbinding maken met Minecraft om zo in Minecraft te programmeren.

Sparki zal worden geprogrammeerd in de SpariDuino omgeving. mBot wordt geprogrammeerd met een variant van Scratch.

Overzicht materialen:

1 x Bee-bot + toebehoren

3 x mBot

2 x Sparki

4 x Raspberry Pi3 en toebehoren

__________________________________

TOTAAL:

________

Verslag:

Beebot

In de groepen 1, 2 en 3  krijgen de kinderen les in het programmeren van de Bee-bot. De transparante mat en de lettermat wordt daarbij gebruikt. De leerlingen hebben eerst in de kring een klassikale instructie gekregen van onze ICT leerkracht Tamara.

beebot-harrybannink

Daarna gaan de leerlingen per tweetal in de klas oefeningen doen.

beebot-harrybannink2

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is ontworpen om te leren programmeren. De kinderen hebben in groep 6, 7 en 8 al wat ervaring met Scratch programmeren op internet.

Op de Raspberry Pi zit het programma Scratch al geinstalleerd. Met Scratch GPIO kunnen de kinderen  LED lampjes en sensoren aansluiten op de Raspberry Pi en deze programmeren met Scratch.

De lessen kun je vinden op Codingkids.nl.raspberry-hetlang

De kinderen gaan onder begeleiding van ICT leerkracht Tamara in tweetallen of drietallen opdrachten doen op de Raspberry Pi. Eerst leren de kinderen om de Pi aan te sluiten aan het beeldscherm en toetsenbord. Daarna oefenen ze hun programmeer vaardigheden in Scratch.

raspberry-hetlang3

Als de kinderen al wat ervaring in Scratch hebben leren ze ook hoe je een programma kunt schrijven in Python. In Python leren de kinderen met Turtle Graphics tekeningen te programmeren. Aan de hand van deze oefeningen leren de kinderen programmer concepten zoals variabelen, lijsten, lussen en functies.

python

mBot en Sparki Robotten

De mBot is een robotje die de kinderen eerst zelf in elkaar moeten zetten. Er zit een bouwbeschrijving bij en de makers hebben het makkelijk gemaakt zodat ook kinderen het kunnen. Daarna kun je met het programma mBlock wat lijkt op Scratch het robotje programmeren.

mBot